De onderscheidende factor is de havermout in de topping, die deze apple crisp onderscheidt van een crumble. Het vooraf apart bakken van de topping zorgt voor extra knapperigheid. Varianten met verschillende noten zijn ook mogelijk.
Ingrediënten
Voor de crisp:
1kg appels, in dunne plakjes gesneden
90gram lichtbruine basterdsuiker
4theelepels maïzena
3eetelepels citroensap
2theelepels vanille-extract
Vanille-ijs of Griekse yoghurt, om te serveren
Chai-kruidenmix (maar kant en klaar kan zeker ook!)
3theelepels gemberpoeder
3theelepels kaneel
2theelepels kardemom
1theelepel piment
1theelepel kruidnagel
mespunt nootmuskaat
mespunt zwarte peper
Knapperige topping:
160gram havermoutvlokken
120gram bloem (ook glutenvrij mogelijk)
110gram lichtbruine basterdsuiker
130gram gesmolten boter (gezouten of ongezouten)
¾ theelepel zout
100gram geschaafde amandelen of notenmix
Instructies
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Plaats twee roosters op de middelste en onderste richel.
2
Meng alle chai-kruiden in een kom.
3
Meng appels met suiker, 6 theelepels chai-kruidenmix, maïzena, citroensap en vanille in een grote ovenschaal (ca. 33 x 40 cm). Dek af met aluminiumfolie.
4
Meng havermout, bloem, suiker, boter, zout, amandelen en de resterende 4,5 tl chai-kruiden in een andere schaal. Spreid uit in een dunne laag.
5
Bak de topping 10 minuten op de onderste richel voor een krokante structuur. Bak de appels 45 minuten op de middelste richel.
6
Laat de topping afkoelen, breek klonten. Verwijder de folie van de appels, zet oven op 190°C, verdeel topping over appels en bak 10 minuten goudbruin en sappig.
7
Serveer warm met vanille-ijs of een schep Griekse yoghurt.