
Varkenshaasje met fetacrème en geroosterde wortels
Dagelijks komt er zoveel inspiratie op mij af via social media. Naast mijn (te) uitgebreide verzameling kookboeken, ben ik ook een actieve lezer van recepten online.
En daar zag ik al een aantal keer een fetacrème voorbijkomen. Dus dacht ik: dat moet ik ook eens proberen! Met dit heerlijke hoofdgerecht als resultaat.
Ingredients
Instructions
-
Voeg de yoghurt, de helft van de peterselie en 150 gram feta samen in de blender (de andere 50 gram houd je even opzij). Mix alles goed door tot een glad geheel.
-
Was de wortels en snijdt ze in de lengte in 4 of 5 stukken afhankelijk van de grote en dikte. Wij namen ongeveer 8 stukken per persoon voor onze portie.
-
Verwarm de oven op 180° graden met hetelucht. Dit gaat ervoor zorgen dat de wortels mooi kleuren.
-
Leg de wortels in een ovenschaal en kruid ze met peper, zout, knoflookpoeder en olijfolie.
-
Verkruimel de overgebleven feta (50 gram) in een apart ovenschaaltje. Of indien nog plaats, kan je de feta ook naast de wortels leggen. Minder afwassen :-)
-
Zet de wortels en de feta gedurende 20 minuten in de oven. De wortels mogen goudbruin kleuren en nog een beetje knapperig zijn vanbinnen. De feta mag ook een goudbruine kleur hebben gekregen.
-
Ondertussen kruid je het varkenshaasje met peper en zout en kleur je het vlees aan beide kanten mooi aan in een antikleefpan gedurende 1 minuut per zijde.
-
Je kan het vlees gewoon verder garen in de pan of je kan het ook verder laten garen in de oven samen de wortels. Idealiter heb je een vleesthermometer in huis en haal je het vlees uit de pan of de oven wanneer de kerntemperatuur ongeveer 53 graden bereikt (eet je je vlees liever wat meer gebakken, gaar dan verder naar 63 graden). Geen thermometer? Laat het vlees dan na het aanbakken nog gedurende tien tot vijftien minuten verder garen op een laag vuur (twintig minuten indien het wat meer gebakken mag zijn).
-
Laat het vlees nu 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Zo voorkom je dat bij het snijden alle sappen er uit lopen. Was de pan nog niet af. Je gaat hierin de dressing maken.
-
Als laatste maak je de dressing. Gebruik hiervoor de pan van het varkenshaasje en voeg de honing, de tijm en de chilivlokken toe.
-
Verwarm dit mengsel tot de honing vloeibaar wordt en zet het vuur daarna af maar laat de pan op het vuur staan. Zo blijft de honingdressing ook nog even vloeibaar terwijl je je bord dresseert.
-
Hak de walnoten fijn.
Het bord dresseren
-
Verdeel het fetamengsel over de 4 borden en smeer uit met de onderkant van een grote eetlepel.
-
Hierop verdeel je de gegaarde wortels.
-
Snijd het varkenshaasje in plakken en leg op de wortels.
-
Vervolgens lepel je de honing/tijm dressing erover en werk je af met de geroosterde feta, walnoten en de rest van de gehakte peterselie.
