Soms zijn er van die recepten die je al jaren maakt en die je nooit beu wordt. En je gasten ook niet.
Dit is er zo eentje. Sterker nog: ik kan stellen dat deze kaastaart één van mijn best scorende desserts is in de lodge. Daarom dat ik het waarschijnlijk ook telkens laat terugkeren op mijn kaart, hetzij in allerlei variaties. Maar wel steeds met dit recept als basis.
Verwarm de oven op 180 graden.
Smelt de boter.
Verbrijzel de koekjes tot grove kruimels.
Gebruik een cirkelvormige springvorm van ongeveer 20cm breed. Bekleed de bodem met bakpapier.
Meng de boter nu met de koekjes en bekleed hiermee de bodem van je springvorm.
Zet je springvorm gedurende 10 minuten in de oven.
Haal de bodem uit de oven. Zet hem opzij en laat hem afkoelen. Zelf zet ik hem even in de koelkast of vriezer (mocht je daar plaats voor hebben).
Week de gelatineblaadjes in een goede hoeveelheid water.
Wring de blaadje na enkele minuten uit en voeg ze toe aan het citroensap. Samen warm je ze op tot de gelatine gesmolten is in het citroensap (ik durf hiervoor de hulp van mijn microgolfoven gebruiken).
Voeg de suiker toe aan dit mengsel en zet kort even aan de kant (niet te lang of het wordt terug stijf).
Men de verse kaas nu met de volle room. Je hoeft dit niet helemaal stijf te kloppen. Laat de gelatine hier straks maar voor zorgen.
Voeg het citroenmengsel tot slot bij het kaasmengsel en mix goed door. Eventueel gebruik je een klein zeefje bij het toevoegen van het citroenmengsel. Zo voorkom je klonters en andere stukjes in het mengsel.
Proef het mengsel even zelf. Misschien heb je er graag wat meer suiker in of voeg je graag nog wat vanillesuiker toe. Dat kan!
Haal de ondertussen afgekoelde koekjesbodem erbij.
Stort het kaasmengsel nu bovenop de koekjesbodem. Zie dat het mengsel egaal is verdeeld.
Zet het geheel nu minstens voor 2u in de koelkast om verder op te stijven (hoe langer, hoe beter vaak).
Haal de taart even voor serveren uit de koelkast. Ga met een warm mes langs de randen van de springvorm. Zo snijd je de taart los van de kant.
Haal nu de springvorm weg. Als alles goed is gegaan, blijft een mooie witte taart met een donkerbruine bodem over.
Werk af met een lekker frambozen coulis (recept volgt) of een zoute karamel saus. Of gewoon met een handvol frambozen.