Janssons frestelse
Janssons frestelse is een knusse Zweedse klassieker: een romige ovenschotel met laagjes aardappel, ui en (Zweedse) ansjovis, gegratineerd met een krokant laagje paneermeel. Het gerecht werd begin vorige eeuw beroemd en wordt traditiegetrouw geserveerd tijdens feestdagen zoals kerst, maar ook bij gezellige familiemaaltijden in Scandinavië. De pure, hartige smaken maken het onweerstaanbaar en perfect voor een grote tafel vol vrienden en familie.
Ingrediënten
Instructies
Voorbereiding:
-
Schil de aardappels in dunne repen van ca. 5 cm x 1 cm gesneden
-
Laat de ansjovis uitlekken en snijd deze klein
-
Snijd de ui in halve ringen
-
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht of elektrisch).
We beginnen eraan:
-
-
Vet een grote ovenschaal licht in met boter.
-
Fruit de uienringen zacht en goudbruin in een beetje boter.
-
Verdeel een derde van de aardappelreepjes over de bodem van de ovenschaal.
-
Verdeel daar de helft van de gefruite uien en de helft van de ansjovis over. Bestrooi met een beetje peper.
-
Herhaal deze lagen en eindig met de laatste laag aardappelen.
-
Giet de room erover zodat alles goed bedekt is.
-
Meng paneermeel met wat gesmolten boter en verdeel dit over het gerecht.
-
Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 20 minuten in de oven. Haal het folie eraf en bak het geheel nog ca. 35-45 minuten tot de aardappels gaar zijn en de bovenkant goudbruin en krokant is.
Serveren:
-
Serveer Janssons frestelse warm, eventueel met een frisse salade en brood.
