Een kleurrijke wintersalade die zoet, zout en knapperig combineert. De geroosterde butternutpompoen, frisse appel, romige feta en granaatappelpitjes zorgen voor een verrassend evenwicht. Perfect als lunch of feestelijk bijgerecht.
Ingrediënten
Om de salade te maken:
250gram gemengde sla (veldsla, rucola of jonge bladsla)
900gram geschilde en in blokjes gesneden butternutpompoen
1eetlepel olijfolie of avocado-olie
1theelepel grof zeezout
Snufje zwarte peper
Stel de witte balsamicovinaigrette samen:
120ml extra vierge olijfolie
60ml witte balsamicoazijn
1eetlepel honing of ahornsiroop (meer naar smaak)
1teentje knoflook, uitgeperst (of ½ theelepel knoflookpoeder)
½ theelepel zeezout
¼ theelepel zwarte peper
Instructies
1
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de pompoenblokjes met olie, zout en peper en rooster ze 25-30 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn. Laat ze iets afkoelen.
2
Klop in een kom of afsluitbare pot alle ingrediënten voor de vinaigrette tot een gladde dressing.
3
Meng in een ruime slakom de sla met geroosterde pompoen, appel, pecannoten, granaatappelpitjes en feta.
4
Druppel de vinaigrette erover en meng kort, of serveer de dressing apart. Serveer direct.
Tips:
5
Vegan/dierlijkvrije optie: gebruik plantaardige feta (zoals Violife of Greek Style van Albert Heijn).
6
Notenvrij: vervang pecannoten door geroosterde zonnebloempitten of pompoenpitten.
Bewaren:
7
Maximaal 2 dagen in luchtdichte doos in de koelkast. Dressing apart bewaren voor de beste structuur.