Winterse lekkernij met orzo en pompoen
Deze kleurrijke orzosalade met geroosterde flespompoen, radicchio en rucola is een feest voor het oog én de smaakpapillen. Perfect bij een gezellig diner.
Ingrediënten
Om de pompoen te bereiden:
Voor de vinaigrette:
Voor de salade:
Instructies
Oven voorverwarmen:
-
Zet de oven op 220°C.
Pompoen roosteren:
-
Was en snij de pompoenen in stukken van ongeveer 1cm dik. Meng de flespompoen met olijfolie, paprikapoeder, chilipoeder en zeezout. Verspreid over een bakplaat en rooster 20 minuten. Draai voorzichtig om en rooster nog eens 10-20 minuten, controleer elke 5 minuten. Zodra de pompoen begint te karamelliseren en knapperig te worden, nog slechts 2-3 minuten roosteren om verbranden te voorkomen. Laat afkoelen.
Vinaigrette maken:
-
Meng in een kommetje of potje de fijngesneden sjalot, sherryazijn, citroensap en zeezout en laat 5 minuten staan. Klop er vervolgens de Dijonmosterd en honing door. Giet al kloppend langzaam de olijfolie erbij tot een gladde dressing ontstaat. Breng indien nodig extra op smaak met zout.
Salade samenstellen:
-
Meng in een grote kom radicchio, rucola en gekookte orzo met bijna alle vinaigrette (houd een paar eetlepels achter voor de afwerking). Deze salade neemt veel zout op, dus proef en voeg naar smaak meer toe. Schep op een grote schaal, verdeel de warme pompoen eroverheen en bestrooi met verkruimelde feta. Meng of 'verstop' de kaas tussen de groenten zodat je overal beetjes hebt. Breng vlak voor het serveren opnieuw op smaak met de overgebleven vinaigrette, grof zeezout of zwarte peper.
Tip:
-
Deze salade blijft 1 dag goed in een afgesloten bak in de koelkast. Bewaar de geroosterde pompoen apart voor de beste textuur.
